Já byl také v UL. Od pár lidí jsem mimo jiné zaslechl, že také první den dostali bankovky série M ale číslo nikdo nevěděl. Druhý den to byl z velké části kolotoč stejných tváří, už od rána. S tím znehodnocením to zas taková blbost není, spoustu těch prodejců teď bude nabízet k prodeji bankovky, které jsou ve výsledku nějak poškozené a ta hranice 50% navždy znehodnocených není nereálná. Když jsem se tam o tom bavil tak se na mne otočil jeden muž se silným ruským dialektem / nebo UA, to nepoznám / a ptal se jestli to půjde vyžehlit, že je včera přeložil, dal do zadní kapsy u kalhot, pak s tím nasedl do auta a odjel...
Bankovky s poškozením, už z výroby?
Na několika bankovkách jsme s kolegou sběratelem zaznamenali poškození s kterým se ani jeden z nás u nových kusů dosud nesetkal. Oba jsme měli bankovky pečlivě uložené ve fólii a knize, takže k němu po převzetí nemohlo dojít. Jedná se o svislou vlku, která je mírně předsazená před stříbrným proužkem v cca 1/3 bankovky, nebo v části před proužkem hologramu v á 2/3 bankovky. Pod úhlem proti světlu je to dost patrné. Setkal jsem se s otisky z počítačky, ale ty byly podélné. Kdybych takové nevyfasoval, tak mě těžko někdo přesvědčí, že to není narovnaná lehce přeložená bankovka. Ale tyto určitě nikdo neohýbal ani nerovnal. Zatímco některé jsou krásně hladké, tak několik jich má toto výrazné zvlnění, nebo více jiných. Jak k tomu přistoupit s ohlédnutím na posouzení stavu?
Zdravím, mám eMka navíc, tak Vám píšu do emailu na výměnu 1:2. Díky
Jedná se o vytištěné a nenařezané bankovky, na které byl proveden přítisk, nebo byl přítisk proveden dodatečně na již rozřezané bankovky? Ve frontě si někdo všiml, že zatímco na většině bankovek je kolek natištěn tak, že jeho spodní hrana prochází přesně středem písmenek K / Koruna /, tak na několika jednom kusu má kolek posunutý směrem dolů pod zmíněný bod křížení.
Pro Max 76 - Vlnky na bankovkách vznikají při tisku, občas se stane, že se arch bankovek zvlní .Toto není na závadu při posuzování. Určitě je to UNC. S těmito vlnkami jsem se setkal již mnohokrát, není to problém. Zkušenější sběratel samozřejmě pozná, zda se jedná o chybu při tisku anebo zda byla bankovka nějak upravována. S tímto jsem se setkal v minulosti u bankovek z 1. republiky, protektorátu apod. Různé vlnky, sklady papíru apod. se při tisku občas objeví.Co se týče natištění kolku a celého přítisku, tak tam jsou určité tolerance, takže to také není žádný chybotisk, jak to někteří určitě budou prezentovat.Tisk přítisku se provádí při tisku na celé archy a teprve potom dochází k rozřezání archů na jednotlivé bankovky.
Obrázky:
Jak občas koukám na Bazoš, jestli tam něco zajímavého není, tak teď je snad prvních 150 položek prodej téhle bankovky. To se jen tak nevidí. Člověk si může vybrat. Suverénně nejlepší inzerát je ale tato poptávka, skvělé ilustrační foto:
https://ostatni.bazos.cz/inzerat/164534922/koupim-1000-s-potiskem.php
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.