Moderátoři: smith, Guldiner, Charon

MikyM

Uživatel

Zaregistrován:
26. 2. 2020

Vytvořeno:
29. 5. 2022, 16:46

Trochu mne ale mrzí, že se věnujeme především ceně této mince. O kolik vzrostla, jaký má potenciál do budoucna, je lepší investovat do dukátu nebo do malého Kč?. Pouze minimálně se věnujeme numismatice jako takové. Historii, bádání, zjišťování pravdivých a ověřených informací. Dovolím si velmi stručně shrnout, co se o malém Kč s jistotou ví: Jedná se o odražek, který byl vyražen v březnu 1993 v Hamburku v počtu 1 tis. kusů za účelem seřízení strojů na zpracování mincí. Ražba byla provedena z neschválených razidel a ČNB ji nepovolila, protože písmena KČ nebyla dostatečně výrazná. Existuje matná a lesklá varianta. Myslím si, že většina ostatních informací je nepřesná, neověřená, na úrovni dohadů, domněnek či spekulací. Sám si třeba kladu následující otázky: 1) Kolik kusů z počtu vyražených bylo poskytnuto servisním firmám? Kolik těch firem bylo a kolik každá dostala mincí? Použili technici všechny mince k testování nebo si některé nechali třeba na památku? 2) Co se stalo se zbývajícími kusy? Kolik jich bylo? Zůstaly v ČNB? Byla nějaká část objemu demonetizována? ...

Snad jen pár slov....
Mám dojem, že vše, co se dalo dohledat k historii vzniku této mince, se tu už zmiňovalo vlastně jste to krátce shrnul i vy, všechno ostatní by byly jen a jen další spekulace i těch je tu už mnoho, takže na nějakou badatelskou numizmatickou práci to v dnešní době nevidím...
Žijeme současností a tato mince dnes hýbe tuzemským investičním a numizmatickým trhem, bez ohledu na drobnosti o tom, jak "přišla na svět" ty co ji mají ve sbírce, zajímá její cena, její vývoj... stejně jako ty co ji ještě nemají a chtěli by ji- do sbírky nebo jen jako investici...

Proto se tu tak často řeší její aukce a dosažené ceny.... a proto to asi zajímá i tolik lidí (podívejte se na počty shlédnutí tohoto vlákna)....

MikyM

Uživatel

Zaregistrován:
26. 2. 2020

Vytvořeno:
29. 5. 2022, 16:51

Kolegové, přikládám svůj přehled s vývojem cen této zajímavé mince. Rozdělil jsem ho do dvou tabulek. Mince, které nebyly v oběhu, a mince oběhové. Doplním krátké vysvětlení: Kromě dosažené ceny v aukci, uvádím i cenu, kterou zaplatil kupující. Ta tedy zahrnuje aukční přirážku platnou v té době; popřípadě je cena přepočtena platným kurzem. Ceny jsou pak srovnatelné bez ohledu na to, jakým způsobem se mince prodala. U výsledků psaných kurzívou nemám k dispozici fotografii. Záznamy z Aukra mám až na dvě výjimky teprve od roku 2019. U mincí z oběhu přebírám hodnocení uvedené v aukci. U Aukra jsem si ho dovolil udělat sám; berte ho tedy s rezervou. A můj subjektivní komentář: Nemám moc dat za období 2010 – 2016, s cenami se může manipulovat, ale dá se říct, že cena po celou dobu více méně pozvolna rostla až do začátku roku 2021, kdy vyletěla strmě vzhůru. Z malého Kč se stává „běžné“ zboží. Od roku 2019, tedy asi a 3 a půl roku, se desetikoruna prodala 27 krát (a na Aukru se neprodalo ještě dalších 6 kusů). Jen za posledních 12 měsíců se prodala devětkrát a za pár týdnů se další nabízí na Auree. Další úvahy, důvody, příčiny a následky nechám na každém z vás. ...

Zajímavé, pročetl jsem, je tam ten jeden překlep v roce... jinak je prima, že se tomu takto někdo další věnuje a dal to sem, ať ví i ostatní...
Mně osobně trošku vadí ty "dvojí ceny" (prodejní a nákupní), ale určitě jste potěšil např. NumismataSR, stejně i jejich zaokrouhlení na jednotky tisíců... je to pak trochu nepřesné, mnohdy je původní cena i se stovkami a korunami ...
Doufám, že budete tuto svoji statistiku vždy po další aukci aktualizovat a dávat sem na vlákno, víc pohledů, víc názorů, aspoň to tu bude živé...😃

MikyM

Uživatel

Zaregistrován:
26. 2. 2020

Vytvořeno:
29. 5. 2022, 17:24

Já zůstanu u své podoby tabulky, s dosaženými příklepovými cenami. Doplnil jsem údaje od p. Zendulky k mincím, které mi v přehledu chyběly, spolu s dalšími informacemi k jednotlivým dražbám...

Za 16 roků (2006-2022) se mi povedlo zaznamenat celkem 47 dražeb této mince...

Tak toto je její nejaktuálnější verze ... už ji musím dávat na dva listy ...pokud najdete jakoukoliv chybu, napište sem, ať to opravíme...😉

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

MikyM

Uživatel

Zaregistrován:
26. 2. 2020

Vytvořeno:
4. 6. 2022, 16:18

A na červnové 105. aukci Aurea máme další (i když neuž tak kvalitní kousek)... tak uvidíme ... https://www.livebid.cz/auction/aurea_105/detail/589
MikyM

Uživatel

Zaregistrován:
26. 2. 2020

Vytvořeno:
4. 6. 2022, 16:32

Osobně jsem čekal o něco víc...😉

Nová aktualizovaná tabulka....

Obrázky:

martinvon

Uživatel

Zaregistrován:
16. 3. 2017

Vytvořeno:
26. 6. 2022, 22:55

MikyM

Uživatel

Zaregistrován:
26. 2. 2020

Vytvořeno:
1. 7. 2022, 07:11

nová aukce https://aukro.cz/10-kc-1993-male-kc-nejvzacnejsi-cr-mince-rrr-znalecky-posudek-7012474352

Tak za tuto cenu se napoprvé neprodala...

Fidzi

Uživatel

Zaregistrován:
10. 3. 2009

Vytvořeno:
1. 7. 2022, 12:30

MikyM napsal/a:

Tak za tuto cenu se napoprvé neprodala...

Ako hovorí jeden starý obchodník: "Vždy se najde hloupý co koupí..."
Tiež som v nemom úžase z popisu na aukre:"Připravuji momentálně nabídky a aukce na cca 1000 mincí z vlády Frtantiška Josefa I. a další Investiční a protiinflační BOMBY"😃

Processed coin catalogs 4.152 Auctions / 35.000 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum

zubek34

Uživatel

Zaregistrován:
7. 8. 2020

Vytvořeno:
1. 7. 2022, 14:04

... a pořád má prostor pro její snížení, když ji koupil před měsícem na aukci Aurea za 160 tis + %.

Guldiner

Moderátor

Zaregistrován:
28. 10. 2015

Vytvořeno:
1. 7. 2022, 14:56

Fidzi napsal/a:

Ako hovorí jeden starý obchodník: "Vždy se najde hloupý co koupí..."
Tiež som v nemom úžase z popisu na aukre:"Připravuji momentálně nabídky a aukce na cca 1000 mincí z vlády Frtantiška Josefa I. a další Investiční a protiinflační BOMBY"😃

Nebylo by špatné Fidži,na místo těch tvých povrchně hloupých příspěvku, občas nám ukázat nějakou tvou hodnotnější mincí v chlubírně..Velmi rád ti jí okomentuji. 😉

Konzultace a poradenství v oboru numismatiky
https://www.linkedin.com/in/milan-heczko-01291424b
https://pin.it/4kDaagI
milan.heczko@yahoo.com

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.