Moderátoři: smith, Guldiner, Charon

numismat

Moderátor

Zaregistrován:
25. 7. 2006

Vytvořeno:
21. 5. 2022, 18:44

Tak sem doplnil do naší tabulky všechny ty chybějící vydražené mince z přehledu v článku serveru "Kurzy.cz", který sem vložil barbar (viz příspěvek č. 436)... Sice neznáme původ těchto dražeb, dokonce nemáme ani 100% jistotu, že si to autor toho článku pro větší zajímavost nevymyslel, ale tak ať to máme co nejúplnější...😃 Obrázky: ...

Mozna ma autor clanku podrobnejsi udaje, zkus ho pripadne kontaktovat:

Jiří Zendulka autor, investice jiri.zendulka @kurzy.cz

numismat@seznam.cz

Guldiner

Moderátor

Zaregistrován:
28. 10. 2015

Vytvořeno:
21. 5. 2022, 18:56

Souhlas s numismatem..mimochodem můžeš se zmínit o dalším prodeji na stránkách sběratel com za 625 tis.kč
Případě doložím potvrzení o prodeji..

Konzultace a poradenství v oboru numismatiky
https://www.linkedin.com/in/milan-heczko-01291424b
https://pin.it/4kDaagI
milan.heczko@yahoo.com

MikyM

Uživatel

Zaregistrován:
26. 2. 2020

Vytvořeno:
21. 5. 2022, 19:08

Mozna ma autor clanku podrobnejsi udaje, zkus ho pripadne kontaktovat: Jiří Zendulka autor, investice jiri.zendulka @kurzy.cz

Taky mě to mohlo napadnout...😃
Zkusím to.... třeba se něco dozvíme. Zmíním se i o rekordním prodeji barbarova kolečka...😁

MikyM

Uživatel

Zaregistrován:
26. 2. 2020

Vytvořeno:
21. 5. 2022, 19:24

Napsáno a požádano, odesláno. Uvidíme... Zatím nechám tabulku s neočíslovanými řádky a otazníky...

zubek34

Uživatel

Zaregistrován:
7. 8. 2020

Vytvořeno:
22. 5. 2022, 11:20

Kolegové, přikládám svůj přehled s vývojem cen této zajímavé mince. Rozdělil jsem ho do dvou tabulek. Mince, které nebyly v oběhu, a mince oběhové.
Doplním krátké vysvětlení: Kromě dosažené ceny v aukci, uvádím i cenu, kterou zaplatil kupující. Ta tedy zahrnuje aukční přirážku platnou v té době; popřípadě je cena přepočtena platným kurzem. Ceny jsou pak srovnatelné bez ohledu na to, jakým způsobem se mince prodala.
U výsledků psaných kurzívou nemám k dispozici fotografii. Záznamy z Aukra mám až na dvě výjimky teprve od roku 2019. U mincí z oběhu přebírám hodnocení uvedené v aukci. U Aukra jsem si ho dovolil udělat sám; berte ho tedy s rezervou.
A můj subjektivní komentář: Nemám moc dat za období 2010 – 2016, s cenami se může manipulovat, ale dá se říct, že cena po celou dobu více méně pozvolna rostla až do začátku roku 2021, kdy vyletěla strmě vzhůru. Z malého Kč se stává „běžné“ zboží. Od roku 2019, tedy asi a 3 a půl roku, se desetikoruna prodala 27 krát (a na Aukru se neprodalo ještě dalších 6 kusů). Jen za posledních 12 měsíců se prodala devětkrát a za pár týdnů se další nabízí na Auree. Další úvahy, důvody, příčiny a následky nechám na každém z vás.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

zubek34

Uživatel

Zaregistrován:
7. 8. 2020

Vytvořeno:
22. 5. 2022, 11:23

Trochu mne ale mrzí, že se věnujeme především ceně této mince. O kolik vzrostla, jaký má potenciál do budoucna, je lepší investovat do dukátu nebo do malého Kč?. Pouze minimálně se věnujeme numismatice jako takové. Historii, bádání, zjišťování pravdivých a ověřených informací.
Dovolím si velmi stručně shrnout, co se o malém Kč s jistotou ví: Jedná se o odražek, který byl vyražen v březnu 1993 v Hamburku v počtu 1 tis. kusů za účelem seřízení strojů na zpracování mincí. Ražba byla provedena z neschválených razidel a ČNB ji nepovolila, protože písmena KČ nebyla dostatečně výrazná. Existuje matná a lesklá varianta. Myslím si, že většina ostatních informací je nepřesná, neověřená, na úrovni dohadů, domněnek či spekulací.
Sám si třeba kladu následující otázky:
1) Kolik kusů z počtu vyražených bylo poskytnuto servisním firmám? Kolik těch firem bylo a kolik každá dostala mincí? Použili technici všechny mince k testování nebo si některé nechali třeba na památku?
2) Co se stalo se zbývajícími kusy? Kolik jich bylo? Zůstaly v ČNB? Byla nějaká část objemu demonetizována?
3) Jak se sběratelé dozvěděli, že se tento odražek liší od schválené verze?
4) Jakým způsobem se mince v nepoužitém stavu dostaly mezi sběratele?
5) Existují padělky?
6) Zajímavé by mohly být i konkrétní informace o nálezech mince v oběhu; příběhy jednotlivých kusů.
Stranou nemusí zůstat ani sběratelská; možná spíše investiční záležitost. Kolik těch minci mezi sběrateli vlastně je? Informace hledám několik měsíců a to pouze na internetu. Našel jsem přibližně 20 mincí, které nebyly v oběhu, a přes 40 kusů oběhových. A to věřím, že mezi vámi existují sběratelé, jejichž databáze je mnohem bohatší.
Malé Kč je mladá mince. Pořád jsou mezi námi lidé, kteří byli u jejího zrodu a mají tak detailní a přesné informace. Ano, jedná o „platnou“ oběžnou minci, narazí se bankovní tajemství, v minulosti asi nebylo vše úplně košer a ne každý se bude chtít podělit o své znalosti z různých důvodů. Desetikoruna bude mít příští rok 30 let a mohlo by být zajímavé najít odpovědi na některé tyto otázky. Příjemnou neděli.

Guldiner

Moderátor

Zaregistrován:
28. 10. 2015

Vytvořeno:
22. 5. 2022, 12:00

👍Přehledná tabulka k historii aukcí rozsáhlejší ,ceny v tabulce samozřejmě v tisících...
Akurát v komentáři k minci, nic nového..
informace k 10 koruně malé kč včetně fotografií naleznete třeba v publikaci Radka Havla.. Komentovaný katalog československých a českých oběžných minci.. Vřele doporučuji...
Mimochodem stejný otázky si pokládáme všichni...
Třeba k padělkum platného oběživa máme zákony, nehledě na složitost výroby platovaní kovu, ve všech ohledech je velmi nepravděpodobné padělání této mince..

milan.heczko@yahoo.com

___

Uživatel

Zaregistrován:
24. 3. 2010

Vytvořeno:
22. 5. 2022, 12:23

V druhom riadku je zrejme preklep (2020).

Guldiner

Moderátor

Zaregistrován:
28. 10. 2015

Vytvořeno:
22. 5. 2022, 12:50

Ještě se pokusím reagovat na otázky...

K otázka č.1 v podstatě nelze odpověďet, také nechápu její význam ikdybychom znali odpověď a přesné údaje, což je samozřejmě prakticky nemožné..

K otázce č.2 tyhle informace , či část k těmto údajům, mohou být v záznamech evidenci čnb.

K otázce č. 3.. V podstatě stejně jako k jiným zkušební ražbám.. Záznamy výrobních procesů od návrhu, schválení až po výrobu...

K otázce č. 4..je mnoho možností, které je docela snadno si domyslet, kdo všechno přišel s mincemi do styku v začátcích.
Osobně mám podobný informace např k většině vzácným zkušebním ražbám zejména minulého režimu a to s kremnické mincovny...

K otázce č. 5 zodpovězeno v předešlém příspěvků

K otázce č. 6..zajímavá otázka, kterou bychom všichni rádi věděli.. Bohužel v podstatě nemožné na ní odpověďet..

milan.heczko@yahoo.com

MikyM

Uživatel

Zaregistrován:
26. 2. 2020

Vytvořeno:
29. 5. 2022, 16:40

Taky mě to mohlo napadnout...😃 Zkusím to.... třeba se něco dozvíme. Zmíním se i o rekordním prodeji barbarova kolečka...😁

tak mi p. Zendulka odpověděl, navedl mě na odkazy jednotlivých mincí, doplním do tabulky, ať máme přehled...
Doplním i další drobnosti...

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.