Moderátoři: numismat, smith

whizkid

Uživatel

Zaregistrován:
27. 9. 2014

Vytvořeno:
29. 9. 2014, 20:12

Fidzi. konečne jeden rozumný nápad - archív mincovne. Mimochodom, na tom už pracujem ... a tiež v archíve SBČs. V tomto blogu som si iba chcel overiť, či už náhodou niekto niečo podobné v archívoch, atd. nehľadal (aby som neobjavoval už objavené)

jano7B9, zlepenina to nie je - zajtra pošlem foto hrany. A i váha sedí.

tocomabyt

Uživatel

Zaregistrován:
30. 9. 2010

Vytvořeno:
29. 9. 2014, 20:32

pravdepodobna je tiez varianta ze v archivoch nic neobjavis, a kremnica vsetko poprie alebo zahra mrtveho chrobaka.

no v 90. rokoch bolo mozne vsetko,
a ak by som tam vtedy pracoval ja, a mal pristup ku skladu ci trezoru s razidlami,
tak mi mozes verit ze si sukromne vyrazim aj ovela sialenejsie kombinacie.

takze de iure zrejme nic take nikdy neexistovalo, no mincu sme fyzicky vytiahli odkialsi z klobuka.

ak je cely tento tazko uveritelny pribeh pravdivy, co verim ze je, necuduj sa teda, ak to mnohych znervoznuje.

jacisin76@yahoo.com

Fidzi

Uživatel

Zaregistrován:
10. 3. 2009

Vytvořeno:
29. 9. 2014, 20:44

8)

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Processed coin catalogs 4.152 Auctions / 35.000 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum

whizkid

Uživatel

Zaregistrován:
27. 9. 2014

Vytvořeno:
29. 9. 2014, 20:47

tocomabyt, dík. Mne sa nejedná o to, či to niekoho znervózňuje alebo nie (aj ked ako vidím, podstatná časť blogu je o vyrypávaní jeden do druhého a odborné veci idú stranou) ale jedná sa mi o dopátranie sa "pravdy" o tejto minci v štýle "padni komu padni". A tá "pravda" má byť založená na vecných a odborných argumentoch a nie na pivných žvástoch ... Čo sa týka de iure statusu, tak naopak, 10Kčs/1993 Rašín existoval, bola povolená jeho razba a podla info od pracovníkov mincovne sa i vyrobili razidlá a razilo sa, potom sa všetko údajne znehodnotilo. Je tu veľká pravdepodobnosť, že v zmatkoch na konci r.1992 časť vyrazených mincí nejako unikla znehodnoteniu.

tocomabyt

Uživatel

Zaregistrován:
30. 9. 2010

Vytvořeno:
29. 9. 2014, 20:48

re #43

o tom hovorim.
fidzi napriklad sa nedostal dalej jak k palete so strizkami 😁

jacisin76@yahoo.com

whizkid

Uživatel

Zaregistrován:
27. 9. 2014

Vytvořeno:
29. 9. 2014, 20:54

re #43
Nechápem súvislosti ... Váha 7.95g i obrázok by odpovedali strižku 10 Kčs ale "čo tým básnik myslel" ?

tocomabyt

Uživatel

Zaregistrován:
30. 9. 2010

Vytvořeno:
29. 9. 2014, 21:02

whizkid:
nechcem sa pustat do nejakych hlbsich uvah o tejto razbe, moderne mince su, ako som uz spomenul,
uplne mimo moj zaber.

len mala logicka uvaha- nebolo predsa vobec nutne robit nove razidla za ucelom tychto skusobnych razieb!

stacilo predsa len na chvilku doniest razidlo Rasina zo skladu,
ked aktualne razidlo: znak csfr s rokom 1993, bolo prave upnute v raziacej masine.

uplne na koniec musim priznat ze je to minimalne rok co by ma nadchla nejaka moderna razba😁

jacisin76@yahoo.com

tocomabyt

Uživatel

Zaregistrován:
30. 9. 2010

Vytvořeno:
29. 9. 2014, 21:04

re #43 Nechápem súvislosti ... Váha 7.95g i obrázok by odpovedali strižku 10 Kčs ale "čo tým básnik myslel" ?

asi ze sa dalo vyniest vonku kadeco..

jacisin76@yahoo.com

jano7B9

Uživatel

Zaregistrován:
26. 7. 2007

Vytvořeno:
29. 9. 2014, 21:28

whizkid: nechcem sa pustat do nejakych hlbsich uvah o tejto razbe, moderne mince su, ako som uz spomenul, uplne mimo moj zaber. len mala logicka uvaha- nebolo predsa vobec nutne robit nove razidla za ucelom tychto skusobnych razieb! ...

rozmyslame rovnako, len sa mi nechcelo tolko buchat po klavesnici 🙂
tie strizky sa vyrabali tiez v mincovni?

... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com

whizkid

Uživatel

Zaregistrován:
27. 9. 2014

Vytvořeno:
29. 9. 2014, 21:28

Aha, ak je tým mysleno toto, tak rozumiem ... Bavil som sa s niekoľkými bývalými i súčasnými zamestnancami mincovne a počul som hodne príbehov o "vynášaní" vecí mimo objekt (aj story o vystreľovaní prakom z okna), niektoré razidlá dukátov som mal v ruke pri porovnávaní pravosti mincí "zapadnutím", mám od nich hodne všelijakých odražkov na inom strižku, atd.
Toto je ale iný príbeh: nie je tak jednoduché (skoro nemožné) len tak nafasovať zo skladu nové razidlá a nebadane averz v lise prehodiť ked sa razí iná minca, vyrazit pár kusov, tie odobrat z rolírky, atd. A navyše, prečo by to niekto vtedy robil, keď Vyhláškou SBČs v tej dobe bola nariadená regulérna razba 10kčs/1993 Rašín ?
A ešte jedna oprava: Nové razidlá neboli robené kvoli skúšobnej razbe ale ako príprava na regulérnu razbu podľa pokynu SBČs.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.