Děkuji za odpověď, měl jsem tak trochu podezření zda se nejedná o fotomontáž dvou mincí.
Pokud potvrzujete, že tato ražba skutečně existuje, je docela možné, že se jedná o zkušební odražek kremnické mincovny, ovšem zde chybí důkazy o takovémto odražku, ovšem kdo může vůbec tušit co se v kremnické mincovně událo v té hektické době při dělení Československa.
Je sice pravda, jak uvádí Chlapovič, že jsou písemně doložené oficiální zkušební odražky pouze 10 Kčs 1990 TGM, 10 Kčs 1991 Štefánik a 10 Kčs 1992 Rašín.
To, že se o této zkušební ražbě nezmiňuje numismatická literatura ještě nic neznamená, protože například ražby FJI. jsou velmi dobře popsány a i přes tuto skutečnost se na zahraniční aukci (Nudelman) před časem objevily v aukci neznámé zkušební ražby 5 a 10 krejcarů (viz obrázky), které byly vydraženy od 1000 do 2400 € za jednu minci.
Obrázky:
Tato aukce mě zvedla krevní tlak, ale asi se bude jednat jenom o špatný popis, ale co kdyby?
http://aukro.cz/10-kc-1992-stefanik-1993-rasin-i4651130719.html
Kučera smutné je, ak sa niekto hanbí za svoj nick a musí si založiť nový, aby nás pripravil na to, že sa niekde niečo takéto objaví... Aj tak mi je jasné, kto je whizkid. Vtáka poznáš po perí a človeka po reči. 😎
Processed coin catalogs 4.152 Auctions / 35.000 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum
Takže s tím Rašínem je to jenom nějaká"habaďůra"?
Připouštím i tuto možnost, protože jak jsem již napsal, podle Chlapoviče se mince 10 Kčs 1993 s Rašínem pro oběh nerazila a taktéž nejsou záznamy o zkušební ražbě a pokud se týká nové emise drobných mincí 10, 20 a 50 haléřů s ročníkem 1993, tak zde začalo jednání mezi SBČS Praha a mincovna Kremnica začala s přípravou ražby nových 50 haléřů 1993, ovšem po rozpadu Československa SBČS svoji zakázku zrušila a tak je písemně doloženo, že se v kremnické mincovně vyrazilo 10 odražků 50 haléře s 90 vroubkami na hraně a 15 odražků s 140 vroubkami na hraně.
Tyto odražky v počtu 20 kusů byly předány SBČS a 5 odražků je uloženo v Muzeu mincí a medailí Kremnice - tolik Chlapovič.
U 10 h a 20 h se vůbec s přípravou na ražbu nezačalo.
Takže když si všechno shrneme, mimo 10 Kč TGM a Štefánik s ročníkem 1993 by se žádné jiné mince neměli oficiálně vyskytovat, ovšem v tom případě kam zařadit toho Rašína, pokud opravdu existuje?
Fidzi, neviem kto si a tvoje "konšpiratívne" teorie (hanbenie sa za nick a nový nick ???) a akési náznaky, že vieš niečo viac ako ostatní, sa mi nepáčia. Dúfal som, že toto je odborný blog a nie diskuzný klub kecalov, ktorí nemajú nič iného na práci ... Ak ma poznáš, kľudne uveď moje meno a prosím, budem rád ak sa tiež predstavíš. Ak ma naozaj poznáš tak potom určite vieš, že ja nie som z tých, ktorý potrebujú vyrobiť nejakú "habaďúru" ... Dúfal som ( a ešte dúfam) v seriózne informácie o tejto minci od ľudí, ktorí o tom niečo vedia - kecy typu "jedna pani povedala" iba zhadzujú úroveň tohoto blogu.
osobne si viem predstavit zlepeninu z dvoch kusov, nejaky cinsky smejd, alebo zamena razidiel v mincovni, umyslena,neumyselna... alebo to moze byt realna minca a niekde su o razbe zaznamy...
nezbieram to , je mi to jedno, ked sa mozu objavit neznámé zkušební ražby 5 a 10 krejcarů tak sa moze objavit nieco aj v kremnici😃 podla ceny tych krejcarov by mala byt cena tejto 10 kcs pod 1000 €
podla predpokladu ze FJI zbiera viacej zberatelov😃 aj po svete
... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com
Nie som tu, aby som sa ti páčil a ani po tom netúžim. Ale ak sa ti nepáči odborná úroveň tohto fóra, tak skús pohľadať na odbornejšom fóre. Snáď doma uspeješ 😁
Poznatky čo prezentuješ sa dajú nájsť v Novotného katalógu. To dôležitejšie len v archíve mincovne. Šťastnú cestu😎
Processed coin catalogs 4.152 Auctions / 35.000 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.