Moderátoři: smith, Koniáš

Novak21

Uživatel

Zaregistrován
18. 5. 2021

#11 - 27. 6. 2021, 15:41

Toto neni ani tak o studiu, ale spíše "biznisplán" jak se zbavit hromady nepotřebných a téměř neprodejných korun 1946. Snažit se zavést "varianty" a prodat to co nejvíce chytrým "sběratelům". Obecně se dá řídit rozumným pravidle sbírat jako variantu jen to, co je dobře odlišitelné pro většinu i bez použití lupy.

Podobnou k dokonalosti dovedenou věc realizoval v roce 1993 pan Vandas u 10Kčs TGM, kdy ve svém obchodě prodával (a později protlačil do katalogu kde to už zůstalo dodnes) odchylky podpisu MR které tehdy ve svém obchodě v průchodu vedle ČNB(tedy pravidelně si dělal zásoby variant přímo z pokladny v ČNB) prodával za 99-249Kčs za jednu desetikorunu(příjemný mnohonásobek nominálu co platil) což v roce 1993 nebylo zrovna málo a variantu RONAI než se jich dostalo do oběhu více, tak prodával zpočátku v obchodě za 9998Kčs (chodil jsem toto pravidelně sledovat do výlohy jeho obchodu, kde to měl tehdy vystavené společně s nákresy monogramu, později společně s "mincovními dopisy", které si také tehdy soukromě vyrobil a úspěšně prodával. Tolik jen vzpomínky na doby ne až tak dávné.

MikyM

Uživatel

Zaregistrován
26. 2. 2020

#12 - 27. 6. 2021, 17:22
Toto neni ani tak o studiu, ale spíše "biznisplán" jak se zbavit hromady nepotřebných a téměř neprodejných korun 1946. Snažit se zavést "varianty" a prodat to co nejvíce chytrým "sběratelům". Obecně se dá řídit rozumným pravidle sbírat jako variantu jen to, co je dobře odlišitelné pro většinu i bez použití lupy. Podobnou k dokonalosti dovedenou věc realizoval v roce 1993 pan Vandas u 10Kčs TGM, kdy ve svém obchodě prodával (a později protlačil do katalogu kde to už zůstalo dodnes) odchylky podpisu MR které tehdy ve svém obchodě v průchodu vedle ČNB(tedy pravidelně si dělal zásoby variant přímo z pokladny v ČNB) prodával za 99-249Kčs za jednu desetikorunu(příjemný mnohonásobek nominálu co platil) což v roce 1993 nebylo zrovna málo a variantu RONAI než se jich dostalo do oběhu více, tak prodával zpočátku v obchodě za 9998Kčs (chodil jsem toto pravidelně sledovat do výlohy jeho obchodu, kde to měl tehdy vystavené společně s nákresy monogramu, později společně s "mincovními dopisy", které si také tehdy soukromě vyrobil a úspěšně prodával. Tolik jen vzpomínky na doby ne až tak dávné.

No konečně v tomto vlákně dle mého názoru přesný popis situace, která se naší numizmatikou a mincemi ČSSR a asi už i ČR táhne roky!
Podepisuji všemi deseti!

Guldiner

Moderátor

Zaregistrován
28. 10. 2015

#13 - 27. 6. 2021, 18:39

Částečné také souhlas s Novákem,nadruhou stranu všechno nepatří do jednoho pytle, ale v tom to případně nám známý výrobní proces vytvořil nespočet drobných rozdílu, které nelze numizmatický přesně určit a spolehlivě rozlišit mezi variantami a opotřebení, či jiné mechanické vlivy..

Konzultace a poradenství v oboru numismatiky
https://www.linkedin.com/in/milan-heczko-01291424b
https://pin.it/4kDaagI
milan.heczko@yahoo.com

martinvon

Uživatel

Zaregistrován
16. 3. 2017

#14 - 27. 6. 2021, 22:58

Souhlasím s vámi všemi. Pokud jsou ale uznané varianty které doplnil barbar, proč nemůžou být variantou další odlišnosti, když jsou dost výrazné? Patně není variant o tolik více, probral jsem jen vzorek asi 700 mincí. Nechci se nikoho dotknout je to jen dotaz. Je mi jasné, že mikroskop v rukách každého sběratele dříve nebyl, ale pokud je......

Díky, za každý nový přírůstek do chyboražeb

Guldiner

Moderátor

Zaregistrován
28. 10. 2015

#15 - 28. 6. 2021, 07:56
Souhlasím s vámi všemi. Pokud jsou ale uznané varianty které doplnil barbar, proč nemůžou být variantou další odlišnosti, když jsou dost výrazné? Patně není variant o tolik více, probral jsem jen vzorek asi 700 mincí. Nechci se nikoho dotknout je to jen dotaz. Je mi jasné, že mikroskop v rukách každého sběratele dříve nebyl, ale pokud je......

Jak jsem psal,drobných odchylek je takové množství, že je nelze spolehlivě určit a rozlišit..
Dne 26.2.1946 od 12.00hod byla zahájena sériová výroba korunovych minci. Byly to první poválečné mince které se začly razit.
25.3.1946 na rok 1946 ministerstvo financí stanovilo plán na výrobu 100milionu minci.. Celkem bylo vyrobeno cca 88mil.s ročníkem 1946.Zbytek 12mil. Ročník 1947pozdeji v roce 1949 se ještě doplnil ročnik 1947 o 550000kusu..
První mince se dostaly do oběhu 25.4.1946..
Předpokládá se, že jeden pár razidel měl životnost cca 100tisic úderů.. Minimálně 10krát se raznice měnily a upravovaly, interním rytcem mincovny, který zajičišťoval ručně jednotlivé razidla pro velkoobjemovou ražbu, na místo strojově což nebylo vzhledem k situaci v jeho silách (poválečná situace u prvních ražeb nekládla důraz na kvalitu, jelikož první mince bylo potřeba co nejdříve dostat do oběhu ) ..

Tyhle odchylky jsou mezi numismaty známé a je jich opravdu obrovské množství. Přesně je definovat, katalogizovat, následně správně určit v praxi je prakticky nemožné. Vybraly se dvě znatelně výrazné odchylky, které jsou v numizmatice uznávané a na základě podobnosti lze k nim přiřadit ostatní....

milan.heczko@yahoo.com

Guldiner

Moderátor

Zaregistrován
28. 10. 2015

#16 - 28. 6. 2021, 08:07

Oprava píši z mobilu, chyba predikce......
=red]Minimálně 100krát se měnily a upravovaly raznice..
Rytec je začišťoval ručně

milan.heczko@yahoo.com

martinvon

Uživatel

Zaregistrován
16. 3. 2017

#17 - 28. 6. 2021, 23:33

jj, máte pravdu a přesně jak jste to nazval " na základě známých odchylek". Proto o tom píšu, že se k nim mohou přiřazovat další, ale pořád to budou varianty jelikož na takové množství to není zase tolik razidel a pokud se razidlo upravovalo, tak je to zase nějaká změna na vzhledu mince. Nekamenujte mě, prosím. Mincí je mezi sběrateli obrovské množství a myslím, že zásadních změn tolik nebude, což potvrzuje náhodný vzorek z mého omezeného množství mincí. Je pravdou, že vámi uvedenou variantu jsem ani v tomto vzorku nenašel, ale pokud jsem mince studoval, tak se stále opakují ty samé odlišnosti......

stani

Uživatel

Zaregistrován
23. 11. 2015

#18 - 29. 6. 2021, 13:45

Ani neviem odkiaľ to mám, možno som to sem už aj dal.
-s-

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

martinvon

Uživatel

Zaregistrován
16. 3. 2017

#19 - 29. 6. 2021, 14:11

tj, ale ještě je tam rozdíl v dalších číslech....

MikyM

Uživatel

Zaregistrován
26. 2. 2020

#20 - 29. 6. 2021, 16:46

Pánové, to už je opravdu filatelie😃

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.