Zaregistrován
24. 4. 2017
zdravím všechny,
na Aukru je jasný padělek 50 haléře 1977
napsal/a:
https://aukro.cz/50-haler-1977-cssr-horsi-stav-od-1-kc-6920413208?tab=more-history
Lidi jsou opravdu blbí, teď je na 3500 kč. Psal jsem i tomu vyčuranými prodejci že je to padělek ať to dá do kopií mincí, samozřejmě neodepsal. Psal jsem i na Aukro, napsali mi že to prověří a že prý podle čeho usuzuji že je to padělek? To by poznalo i malé dítě. Prosím o pár komentářů, ať v Aukru vidí, že si nevymýšlím a že chci někoho poškodit. Takový prodejce by měli doživotně bloknout.
díky
Zaregistrován
23. 8. 2016
No mě to jako padělek nepřijde. Sice se o tyto mince nezajímám, ale s porovnáním s jiným z Aurei nevidím rozdíl. https://www.numisbids.com/n.php?p=lot&sid=1527&lot=693
miroslavkrsiak@seznam.cz
Zaregistrován
25. 7. 2006
V porovnani s aukci Aurea taky nevidim rozdil - obe mince maji maly nalitek na okraji u pětky.
Ten ale neni u polozky 110 zde:
https://machochlapovic.auex.de/Auktion/KatalogArchiv?intAuktionsId=437&los=1265648
Zadne zavery nedelam - vcera ve vlakne "5 haler 1924" me upozornil kolega oliver, ze posuzovani podle fotek muze byt zavadejici.
Pro davidasevcika - pokud mate u nejake mince pochybnosti, neprihazujte, to je vse co muzete delat...
numismat@seznam.cz
Zaregistrován
10. 3. 2009
Pre skúšobné razby 50 haliernika 1977 boli pripravené úplne nové razidlá. Týmito razidlami sa pre posúdenie do ŠBČS vyrazilo 20 skúšobných odrazkov: 5 ks z tombaku (CuZn), 5 ks z mosadze (CuZnNi) a 10 ks z meďniklu (CuNi). Pravdepodobne sa vyrazilo o pár kusov viac a vybrali sa tie najlepšie. Celkom len okolo 50 kusov mincí.
"Náliatky" vznikajú opotrebovaním razidla po vyrazení tisícok kusov mincí. Sú to vlastne drobné prasklinky v razidle. Využívanie starých a opotrebovaných razidiel pre "neskoršiu" razbu raritných mincí konštatuje Radek Havel vo svojej knihe "Raritní československé oběžné mince" pri "neskorších" dorazbách 1 Kčs 1947 a 5 Kčs 1952.
Ak sa pozriete na skúšobné odrazky 50 haliernikov z aukcie M&Ch, tak tam žiadne náliatky nenájdete. Taktiež skúšobné odrazky z aukcie M&Ch majú vrúbkovanú hranu = prešli roliérkou, presne tak ako uvádza Gejza Chlapovič vo svojej knihe "Kremnická mincovňa". Teda jedná sa o návrh plne finalizovanej mince.
Pre výrobu odrazku 50 haliernika predávaného na aukre bolo použité už staršie poškodené razidlo, preto tam nachádzame "náliatok". Rovnako minca z neznámych dôvodov nebola finalizovaná a neprešla roliérkou, tak ako ostatné skúšobné odrazky. Preto si myslím, že sa jedná o neskoršiu "dorazbu" ku škode zberateľov.
Processed coin catalogs 4.152 Auctions / 35.000 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum
Zaregistrován
25. 7. 2006
Fidzi: Predpokladam, ze "neskoršia" razba = pozdejsi ražba je eufemismus pro kopie (= padelky) a ze tim neni myslena nejaka dodatecne razba z originalnich razidel.
Pamatuji si, ze se pred nekolika lety na A objevily cinske kopie nekolika vzacnych minci (50 h 1977, 1 Kcs 1947 Al, 5 Kcs 1952, 25 h 1932 a mozna jeste nejake dalsi). Prvni se prodaly za nekolik tisic korun, ale behem mesice cena spadla asi na desetinu a pak jeste vic, ale stale se ve velkych poctech prodavaly. V posledni dobe to trochu usnulo, pozapomnelo se na ne, snizila se obezretnost kupujicich a z kopii se mohou stat nebezpecne padelky pro nezkusene sberatele, kteri se s nimi dosud nesetkali.
Bohuzel nemam archivovane fotky ani referencni sbirku kopii a ted jsem nasel pouze jeden na A za 199 Kc,
viz druhy odzdola v seznamu
https://aukro.cz/vysledky-vyhledavani?text=50 1977&finished=true&categoryId=12985
Dle ceny o original nepujde...
I z male fotky se mi ale zda, ze ten nalitek je tam taky...
O 50 h 77 v aukci M&Ch nemam pochybnosti, proto jsem odkaz uvedl pro srovnani.
Necht se nad tim kazdy zamysli sam.
Nicmene opet varuji pred unahlenymi zavery z malych fotek.
Vzdy plati pravidlo: pokud mam pochybnosti o originalite, podezreni nebo se mi na minci neco nezda (treba jen 6.smyslem vycviceneho numismatika, aniz bych to dokazal zduvodnit), tak NEKUPOVAT!!!
numismat@seznam.cz
Zaregistrován
10. 3. 2009
Numismat - čínske kópie nesledujem, ale myslím si, že máš pravdu. Ten náliatok je viditelný aj na tých zmenšeninách. Hrana je hladká. Lenže to by znamenalo, že v aukcii Aurea ponúkali na predaj lacný čínsky fake ako originálnu skúšobnú razbu.😲
Sent from my ZX Spectrum
Zaregistrován
10. 3. 2009
Čínska napodobenina 50 halier 1977 (databáza fotiek užívateľa numismatik-fji)
Obrázky:
Sent from my ZX Spectrum
Zaregistrován
25. 7. 2006
U teto mince prodane v aukci mam taky pochybnosti - 50 hal 1969 bez tecek:
http://www.nume.cz/salova-aukce/cns-praha-59-1090
numismat@seznam.cz
Zaregistrován
10. 3. 2009
Tvoje pochybnosti majú svoje opodstatnenie. Kdepad udělali soudruzi z ČNS Praha chybu, keď predávali na svojej aukcii falzum ?😲
Sent from my ZX Spectrum
Zaregistrován
25. 7. 2006
Chtel jsem tim ilustrovat, ze je potreba pochybovat i o tom, ze 1+1=2.
numismat@seznam.cz
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.