Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, smith

Profilový obrázek
___

Uživatel

Zaregistrován:
24. 3. 2010

#1 29. 4. 2015, 14:58

Chcel by som poprosiť znalcov o ocenenie tohto taniera. Podľa predajcu sa jedná o habánsku keramiku z 19.storočia. Potrebujem to zistiť pre kamoša, ktorý mi poslal tieto fotky. Má habánske korene a chcel by to kúpiť za férovú cenu. Vopred veľká vďaka.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Profilový obrázek
grofik

Uživatel

Zaregistrován:
23. 10. 2006

#2 29. 4. 2015, 16:56

Hmmm ,podoba habánskej keramiky je, ale neverím na takú nekvalitu opracovania.

Môj názor ; nie je originál.

Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.

Profilový obrázek
___

Uživatel

Zaregistrován:
24. 3. 2010

#3 29. 4. 2015, 18:30

Ďakujem za názor.
Čo konkrétne sa Vám nezdá? Motív, štýl maľby alebo jej prevedenie?

Profilový obrázek
grofik

Uživatel

Zaregistrován:
23. 10. 2006

#4 29. 4. 2015, 19:07

Motív , prevedenie sedí , ale kvalita určite nie .
Neverím tomu, aby výrobca keramiky taký zmätok pustil z ruky do predaja v tom čase.

Profilový obrázek
Adalbert

Uživatel

Zaregistrován:
15. 8. 2014

#5 29. 4. 2015, 20:22

Pokud talíř není značený mistrem hrnčířem, kterého lze dohledat nemusí jít o habánskou keramiku. Zbytky Habánů se na Slovensku udržely až do počátku 19. století, ale tzv. habánskou keramiku vyráběli už od 2. poloviny 17. století i někteří nehabánští hrnčíři na Moravě a Slovensku. Někteří habánští mistři postupně odcházeli ze své sekty a učili svému umění ostatní hrnčíře.
To znamená, že pokud je tento talíř značený dohledatelným habánským mistrem, jde o habánskou keramiku. Pokud značka není, nemusí jít o habánskou keramiku, ale o lidovou keramiku napodobující habánský dekor vyrobenou hrnčířem, který s habány neměl nic společného.
Adalbert

Profilový obrázek
leguan

Uživatel

Zaregistrován:
9. 10. 2012

#6 29. 4. 2015, 21:52

tak tak u nás v múzeu v Piešťanoch veľmi podobné nazývajú modranská keramika ale je to zo širšieho územia slovenska a aj moravy obdobie skôr 19 storočie ale asi viac sa určiť nedá možno nejaký odborník🙂 originál to určite je

Profilový obrázek
___

Uživatel

Zaregistrován:
24. 3. 2010

#7 30. 4. 2015, 09:31

V mene kamoša všetkým ďakujem.

Profilový obrázek
stani

Uživatel

Zaregistrován:
23. 11. 2015

#8 1. 12. 2015, 18:35

Zdravím.Podľa mojich informácií by mohol mať tento tanier viac ako 90 rokov.Viete to podľa značky a "podpisu"maliara(?) určiť-potvrdiť/vyvrátiť?Ďakujem.

Obrázky:

Profilový obrázek
grofik

Uživatel

Zaregistrován:
23. 10. 2006

#9 1. 12. 2015, 19:47

Signované ako Modranská keramika.

Profilový obrázek
stani

Uživatel

Zaregistrován:
23. 11. 2015

#10 13. 1. 2016, 18:20

Zdravím!
Nechcem zakladať novú tému,tak sa vrátim sem.Aj tak som ešte nepoďakoval grofíkovi.Že ten tanier,na ktorý som sa pýtal je Modra,to som vedel.Mne skôr išlo o to,čo je to O".Resp.kto to je.Ja som kedysi do Modry len tak vyvolával-nie do fabriky-a nejakí manželia tipovali,že by to mohol byť Otves.Neviem tam dať bodky.Oni samozrejme tanier nevideli.Tak preto som to tu po rokoch skúsil.Myslel som,že mi to niekto povie.Podľa mena by sa potom dalo určiť,kedy tanier vyrobili a či je môj odhad správny.Odkedy som PC a mailovo zdatný napísal som aj do Modry.Odpoveď-0.Sám sa k výsledku dopátrať neviem a zas ma to až tak netrápi.Keď nejde o život,ide o @-no.
Preto som ale nepísal.Môj dotaz s habánskou ker.absolútne nesúvisí,ale vidím,že v niektorých nových témach sa žiadnej odpovede nedočkali,preto skúšam tu.Nedočkám sa-nevadí.Lepšie ako ma má nikto zdr@ať.Ale tak isto so si myslel,že to schytám napr.s ťažítkom a ono sa to ukázalo v celkom inej rovine.Síce len zatiaľ.O čo mi ide?Mám dve akési dlaždice,o ktorých netuším,či sú staršie,alebo sa aj dnes dajú kúpiť v stavebninách alebo v suveníroch-Slovakii,možno skôr v nejakej Bohemii,pretože ten motív sa mi zdá povedomý.Podobne maľoval známy český maliar.Netvrdím,že to má na svedomí on,chcel by som len vedieť čo to je.Dá sa to zavesiť.Ďakujem.-stani-

Obrázky:

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.